verseliai, fermu iranga, agroinfo, pieno ukis
Fermų įranga Veršeliai

Krekenos ir dar kartą krekenos

Krekenos yra stebuklingas gėrimas veršeliams ir stebuklingas žodis pieno ūkių savininkams ir vadovams. Kodėl krekenos yra stebuklas veršeliams? Kuo tas žodis stebuklingas verslo savininkams ir vadovams?

Žinom… žinom… Taip. Daug kas pasikeitė per pastaruosius 10 metų. Daug Lietuvos veršelių įgijo teisę į krekenas. Bet toli gražu dar ne visi. O ūkininkai išgirdę žodį kreknos vis atsako … Žinom, žinom…

Suteikite savo veršeliams teisę į krekenas

Tinkamas veršelio pasitikimas į šį pasaulį kainuoja apie 40 minučių žmogaus darbo. Per tas minutes veršelis turi būti laiku pagirdytas geros kokybės krekenomis, o karvė turi būti laiku pamelžta ir iš jos “surinktas krekenų derlius”.

Įranga krekenų sugirdymui

Tinkamai atliktas geros kokybės krekenų sugirdymas apsaugos veršelį nuo ligų pirmas dvi jo gyvenimo savaites. Matilda® krekenų pasterizatorius/šildytuvas  ir labai palengvina darbuotojų darbą su veršeliais. O  Perfect Udder® krekenų valdymo sistema yra raktas, leidžiantis tinkamai valdyti krekenų sugirdymą jūsų pieno ūkyje.  Nustačius krekenų kokybę, geros krekenys supilamos į tam skirtus maišelius ir užšaldomos. Užšaldytos krekenys prieš girdant naujagimiui veršeliui yra apšildomos krekenų atšildytuve. Jeigu veršelis krekenų neišgeria per čiulptuką, tai jos sugirdomos zondo pagalba.

Dalijamės paprastu ir aiškiu vadybiniu Krekenų protokolu, kurį lengvai pritaikysite savo ūkyje.

Krekenų protokolas

Tikslai:

  • Veršis krekenimis pagirdytas praėjus ne daugiau kaip 60 min. po apsiveršiavimo 3-4 litrais geros kokybės krekenų.
  • Praėjus ne daugiau kaip 1 val. po apsiveršiavimo pamelžti karvę.

Schema:

  • Veršiavimosi metu po karve pakreikiama naujų švarių šiaudų, taip kad veršelis papultų ant jų.
  • Iš šaldiklio išimamos 4 l geros kokybės krekenų ir pastatomos šildyti, nustatomas 45 min. šildymo laikas.
  • Geros kokybės krekenis reikia atšildyti iki 40-42 °C.
  • Veršelis išnešamas į gardelį pakreiktą šiaudais praėjus ne daugiau kaip 15 min. po apsiveršiavimo.
  • Veršis girdomas su čiulptuku, neišgertas kiekis zondo pagalba.
  • Sąsiuvinyje užrašomas veršiavimosi data, karvės numeris, asmuo dalyvavęs veršiavimąsi, girdomas pienas, sugirdytų krekenų kiekis.
  • Visa įranga išplaunama karštame vandenyje naudojant atskirus šepetėlius.
  • Pilnai pamelžiama karvė.
  • Jei primelžta iki 10 l ir mažiau krekenų, kolostrometru nustatoma krekenų kokybė.
  • Pasibaigus krekenų atšildymo procesui, užsidėti pirštines ir pagirdyti veršelį.

Krekenys netinkamos jeigu:

  1. Prieš veršiavimąsi iš tešmens bėga pienas.
  2. Po veršiavimosi iki melžimo iš tešmens bėga pienas.
  3. Tešmuo yra sužalotas.
  4. Jei primelžta daugiau nei 10 litrai krekenų.

Krekenų kokybės nustatymas:

Geros kokybės krekenys yra tuomet kai kolostrometras nusileidžia ne žemiau žalios ribos (tinkamos tik telyčioms), geltonos kokybės krekenys – buliukams.

Svarbu:

Pirmam karvės melžimui taikomi šie reikalavimai:

  1. Prieš melžimą nuplaunamas ir nusausinamas visas tešmuo, dezinfekuojami speniai;
  2. Po melžimo speniai „uždaromi“ tirpalu;
  3. Nustačius mastitą melžimo aparatas dezinfekuojamas;
  4. Melžimo aparatas taip pat dezinfekuojamas profilaktiškai po vakarinio šėrimo.

Draudžiama nesiplovus rankų ir be vienkartinių pirštinių padėti veršiuotis, naudoti girdymo įrangą (zondą, čiulptuką).

Šis protokolas yra bene svarbiausias iš 4, taip vadinamų, bazinių veršelių priežiūros protokolų (instrukcijų).

Protokolą galite atsisiųsti paspaudę ant pavadinimo:

Krekenų protokolas

Bazinės veršelių priežūros instrukcijos (protokolai):

Veršelių sveikatingumo stebėjimo protokolas
Veršelių girdymo pienu protokolas
Telyčaičių šėrimo starteriu ir girdymo vandeniu protokolas
Krekenų protokolas

Tai keturi baziniai protokolai, kuriuos turi įsidiegti kiekvienas veršelius auginantis ūkis.

Daugelyje Lietuvos pieno ūkių padėjome pakeisti požiūrį į veršelių auginimą. Ūkiai, kuriems buvo įprastas veršelių netekimas virš 10%, šiandien praranda tik iki 1-2% veršelių. Veršelių paros priesvoris siekia virš 900 gramų.

Susisiekite su specialistu Mindaugu Eidukaičiu tel.: 8 628 21289, el.p. mindaugas@agroinfo.lt

Daugiau straipsnių apie krekenas

Krekenos. Jų kokybės nustatymas
Veršeliai. Ar būtina šaldyti krekenas?
Krekenų sugirdymas veršeliui. Paprastai. Greitai. Efektyviai.
Krekenų girdymas. Vebinaro įrašas.

Veršelių auginimo įranga: Vienviečiai veršelių nameliai; Grupiniai veršelių nameliai; Pieno pasterizatoriai; Automatinė veršelių girdykla, Krekenų valdymo įtanga; Veršelių sveikatingumo stebėjimo įranga.

Daugiau naudingos informacijos: Apie veršelių auginimą, Reprodukciją, Fermų Įrangą.

Susiję straipsniai