rujos, fermu iranga, agroinfo, pieno ukis
Fermų įranga Reprodukcijos valdymas

Galvijų laikymas tvarte per karščius. 5 esminai patarimai kaip sumažinti karščio streso poveikį

Galvijų laikymas tvarte per karščius- tai aktualu ir Lietuvos ūkiams. Žmonėms Lietuva yra šiaurės Europos šalis, o lietuviškos karvės vasarą atsiduria gerokai per šilto klimato zonoje. Todėl fermose būtinos iš anksto apgalvotos pagrindinius procesus integruojančios strategijos, kaip bus kovojama su karščio stresu, kai ateis vasaros mėnesiai.

1. Stebėjimas

Pirmas ir esminis dalykas yra stebėjimas. Tiksliausias stebėjimas yra atliekamas elektroninių rujų ir sveikatingumo sistemų pagalba. Sistema turi galimybę stebėti karvių kvėpavimą (ir lekavimą), aktyvumą ir atrajojimą. Karvėms ant kaklo uždedami specialūs davikliai. Kiekvienas gyvulys įgyja savo asmeninį daviklį, kuris 24 val per parą ir 7 dienas per savaitę registruos karvės judėjimą, atrajojimą, kvėpavimą, ėdimo, gėrimo, gulėjimo trukmę. Daviklis duomenis per specialią tvarte iškabintą anteną siųs į fermos kompiuterį arba specialų duomenų registravimo bloką.

Iš šios laikmenos bus siunčiami pranešimai apie sergančius, rujojančius, apie sutrikusią gyvulių grupių savijautą dėl šėrimo pasikeitimo, karščio streso, apie sunkų arba užsitęsusį karvių veršiavimąsi. Pranešimai pagal nustatymus galės būti siunčiami: veterinarijos gydytojui, fermos vadovui, gyvulių savininkui, sėklintojui, konsultantui.

Ar tinka stebėjimui pririštų karvių tvartuose?

Taip. Viena, o gal net ir vienintelė sistema tinkanti pririštų karvių rujų ir sveikatingumo stebėjimui yra sistema – Allflex  HealhyCow24. Ši elektroninės rujų ir sveikatingumo stebėjimo sistemos versija yra skirta pririštų karvių stebėjimui. Sekami tie patys parametrai: aktyvumas, atrajojimas, kvėpavimas, ėdimo, gėrimo, gulėjimo laikas. Tiksliai nustatomas karščio streso poveikis tiek palaidiems, tiek ir pririštiems gyvuliams.

2. Sukurkite šešėlio efektą

Šiuolaikinėse tvartuose yra galimybė įrengti papildomas aplinkos kontrolės priemones, automatizuotas purkštuvų sistemas ir ventiliatoriaus priverstinius oro srautus, kurie padeda padidinti karvių aušinimą. Senesniuose tvartuose šiems sprendimams reikės panaudoti daugiau išmonės. Teks rasti unikalius ir individualius karvių atvėsinimo sprendimus.

3. Vandens poreikio patenkinimas

Vandens prieinamumas yra dar viena svarbi priemonė mažinant karščio streso poveikį. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad vanduo būtų švarus ir lengvai prieinamas. Todėl vandens loviai turėtų būti reguliariai valomi ir išdėstyti keliose tvartų vietose, praėjimuose į melžimo aikšteles. Karvės taip pat turėtų turėti lengvai prieinamą vandenį iškart po melžimo, todėl grįžus iš melžimo vietos vasaros laikotarpiu gali tekti įdiegti papildomus vandens šaltinius.

4. Pritaikykite šėrimo grafiką

Esant ekstremalioms oro sąlygoms, norint maksimaliai padidinti pašarų suvartojimą, gali tekti koreguoti šėrimo laiką. Karštos dienos metu, kai saulės spinduliavimas yra stiprus, karvės gali atsisakyti ėsti. Jos labiau linkusios ėsti, kai atvėsta, pavyzdžiui, naktį. Todėl gali būti naudinga pertvarkyti šėrimo laiką ir šerti 40% dienos raciono anksti ryte ir 60% vėlai popietę / vakare, suteikiant karvėms galimybę gauti šviežio pašaro, kai jos labiau linkusios ėsti.

5. Pakeiskite racioną

Guvuliai, patyriantys karščio poveikį, mažiau suėda pašaro. Tuo pačiu metu jie turi panašius, jei ne šiek tiek aukštesnius poreikius įvairioms maistinėms medžiagoms. Todėl norint patenkinti šiuos reikalavimus ir užkirsti kelią dideliems pieno primilžio praradimams, gali tekti pakoreguoti raciono sudėtį. Pasirinkti tinkamą racioną esant karščio įtampai yra iššūkis. Viena vertus, labiau koncentravus pašarą galima išlaikyti sausos medžiagos kiekio suėdimą ir patenkinti gyvulį maisto medžiagų prasme. Kita vertus, ląstelienos kiekį mažinti yra rizikinga, nes tai gali lengvai sukelti acidozę. Taigi, esant karščiui, turėtų būti tiekiamas geriausios kokybės ir lengvai virškinamas pašaras.

Nepamirškite užtrūkusių karvių!

Dažnai pasitaikanti klaida, kada karščio streso metu visas dėmesys nukreipiamas į melžiamas karves. Ūkiai, kurie naudoja elektroninę stebėjimo sistemą įsitikino, kad užtrūkusių karvių grupėje karščio streso poveikis pasireiškia kartais netgi stipriau negu melžiamoms karvėms. Pasekmės paliečia būsimą veršiavimąsi, produktyvumą ir būsimą apvaisinimą.

Stebėkime karves ją 24 val per parą 7 dienas per savaitę. Elektroninė rujų ir sveikatingumo stebėjimo sistema bus mūsų akys ir pranešėjas, o turėdami informaciją laiku žinosime, kada ir kaip pasielgti ir užkirsime kelia problemoms dėl karščio streso poveikio.

Susisiekite su specialistu Mindaugu Eidukaičiu tel.: 8 628 21289, el.p. mindaugas@agroinfo.lt

Veršelių auginimo įranga: Vienviečiai veršelių nameliai; Grupiniai veršelių nameliai; Pieno pasterizatoriai; Automatinė veršelių girdykla, Krekenų valdymo įtanga; Veršelių sveikatingumo stebėjimo įranga.

Daugiau naudingos informacijos: Apie veršelių auginimą, Reprodukciją, Fermų Įrangą.

Susiję straipsniai