Pieno ukis, pienos pasterizatorius, veršeliai
Veršeliai

Veršelių girdymas. 5 dažniausiai pasitaikančios klaidos.

Veršelių girdymas daugelyje ūkių vis dar tebėra iššūkis. Kasdieniai darbai įtraukia, užvaldo dėmesį, ištirpina visą laiką. Būtent dėmesio ir laiko resursų pritrūksta, kad į svarbius klausimus pažvelgti strategiškai. Viena iš labai svarbių temų pieno ūkyje yra veršeliai ir viskas kas su jais susiję: laikymas, girdymas, šėrimas, sveikatingumo stebėsena, ligų profilaktika ir kt.

Veršelių girdymo klaidos

Gėralo temperatūra. Veršeliai yra jautrūs girdomo pieno ar pieno pakaitalo temperatūrai. Temperatūra girdymo metu turi būti 40 – 42 laipsnių. Dažnai pasitaikanti klaida yra ta, kad tokia temperatūra yra gėralo paruošimo metu, o po transportavimo ir išdalinimo veršeliams ji jau būna nukritusi. Veršelių gėrimo metu siekia jau tik 36 -38 laipsniai. Svarbu prisiminti, pirštas nėra geras termometras…Pasekmė – veršelių viduriavimas, mažas priesvoris, silpstantis imunitetas. 

Dažnai pasitaikanti klaida yra ta, kad tokia temperatūra yra gėralo paruošimo metu, o po transportavimo ir išdalinimo veršeliams ji jau būna nukritusi.

Neteisingai nustatyta gėralo norma. Dar vis neretai sutinkamas požiūris, kad mažesniam veršeliui reikia duoti mažiau, didesniam – daugiau gėralo. Tokia gėralo normos nustatymo strategija dar labiau didina to paties amžiaus veršelių grupės netolygumą. Teisinga yra visus to paties amžiaus veršelius girdyti pagal vienodą schemą. Didesni, stipresni veršeliai suėda daugiau koncentruoto pašaro, kuris yra laisvai prieinamas. Tai spartina jų virškinimo sistemos vystymąsi.

Nestabili dozuotė. Klaida dažna ūkiuose, kurie veršelių girdymui nenaudoja tam skirtos įrangos: mobilių pieno pasterizatorių arba automatinių girdyklų.

Nestabili dozuotė. Klaida dažna ūkiuose, kurie veršelių girdymui nenaudoja tam skirtos įrangos: mobilių pieno pasterizatorių arba automatinių girdyklų. Kai veršeliai girdomi rankiniu būdu dažnai nutinka, kad veršelio porcija atskirų girdymu metu susvyruoja net iki 30%. 

Netinkama pieno pakaitalo ruošimo temperatūra. Šiuo atveju geriausias patarimas yra skaityti gamintojo rekomendaciją ir jos laikytis. Kitaip, milteliai sunkiai tirpsta, neišsimaišo, krenta nuosėdos. Veršeliai nebegauna tos receptūros, kuri yra pažadėta produkto deklaracijoje. 

Veršelių girdymas nepasterizuotu pienu. Čia jau daugiau negu klaida. Tai “nuodėmė”. Ypač jeigu pienas yra mastitinis…

Veršelių girdymas nepasterizuotu pienu. Čia jau daugiau negu klaida. Tai “nuodėmė”. Ypač jeigu pienas yra mastitinis… tai jau sąmoningas kenkimas veršelio sveikatai. Didelis nepasterizuoto pieno bakterinis užterštumas. Taip elgiantis veršelio pagrindinis maistas (pienas) pavirsta į pagrindinį užkrato šaltinį. 

Veršeliai patiria ir daugiau girdymo klaidų. Tačiau šios, aukščiau paminėtos, yra dažniausiai pasitaikančios ūkiuose.

Susiję straipsniai