Zemes ukio naujienos, agroinfo, verseliai, versingumo nustatymas
Reprodukcijos valdymas

Ankstyvas veršingumo nustatymas. Kokia nauda?

Kuo naudingas ūkiui yra ankstyvas veršingumo nustatymas? Kiekviena “neveršinga” diena kainuoja. Skirtingi literatūros šaltiniai nurodo skirtingus “neveršingos” dienos kaštus. Nuo 2 iki 5 eurų. Kai kurie, net ir dar aukštesnius. Nurodoma kaina susidaro už prarastą pieną ir veršelius. Taigi bandos valdytojo tikslas yra kuo greičiau grąžinti karves ir telyčias į pakartotinį sėklinimą, jeigu prieš tai vykusio sėklinimo metu neįvyko apvaisinimas.

Neveršingą gyvulį galima rasti iki 50 dienų anksčiau

Ūkiuose įprasta veršingumo nustatymo praktika vyksta po 60 dienos, skaičiuojant nuo įvykusio sėklinimo. Nereti atvejai, kai veršingumo tyrimo diena nusikelia į 75-ą ar netgi 90-ą dieną po sėklinimo. Šioje vietoje yra didelės papildomo uždirbio galimybės. Ankstyvas veršingumo nustatymas sutrumpins neveršingo gyvulio radimo laiką iki 30-35 dienų. Neveršinga karvė ar telyčia bus greičiau grąžinta į sėklinimą. Tokiu būdu prarandamos veršingumo nustatyme dienos bus paverstos papildomais 100 ir daugiau eurų iš karvės per metus. O šimtai papildomų eurų per karvę pavirsta tūkstančiais uždirbtais iš teisingai valdomų procesų bandoje.

Kaip organizuoti ankstyvą veršingumo nustatymą?

Pirmas žingsnis yra naudos suvokimas ir sprendimo priėmimas. Kai jau tai įvykę, yra būtina įsigyti ultragarso aparatą, kurio pagalba bus nustatomas karvių ir telyčių veršingumas 30-35 dieną po įvykusio sėklinimo. Taigi dar prieš antrą rują, jeigu sėklintas gyvulys liko neveršingas. Nustatytus veršingus gyvulius rekomenduojama papildomai ištirti apie 60 veršingumo dieną, kad išvengti praradimų dėl embrioninio mirtingumo.

Veršingumo nustatymo schema

0 dieną sėklinimas. 30-35 dieną ankstyvas veršingumo tyrimas ultragarso aparatu. Atliekamas visiems sėklintiems ir pakartotinai nesurujojusiems gyvuliams. 60-75 dieną rektalinis tyrimas. Atliekamas gyvuliams, kurie ankstyvo sėklinimo metu buvo nustatyti veršingi.

Daugiau naudingų sprendimų: rujų ir sveikatingumo stebėjimo sistema, kuri tinka palaidiems ir pririštiems gyvuliams, sulietuvinta bandos valdymo programa, turinti stiprų palaikymą lietuvių kalba, modernūs veršelių laikymo sprendimai, aukštos kokybės pieninių galvijų sperma, kurią galima įsigyti net ir internetu. Straipsniai pieno ūkio valdymui.

Susiję straipsniai