sanitarinis pienas, veršeliai, agroinfo
Veršeliai Veršelių laikymas

Sanitarinis pienas: kaip naudoti prastesnės kokybės pieną

Veršelių šėrimas sanitariniu pienu prieš nujunkymą dažnai yra vertinamas kaip ekonomiškas ir efektyvus būdas panaudoti perteklinį pieną. Tačiau veršelių auginimo konsultantas iš JAV Robertas Jamesas (Virdžinijos technikos universiteto profesorius) mano, kad sanitarinis pienas nebūtinai yra geras būdas kaip sunaudoti prastesnės kokybės pieną. Iš tikrųjų tai gali būti gana pavojinga ir brangu.

Sanitarinis pienas nėra visiškai „nemokamas“

Kainuoja pieno gamyba, nepaisant to, ar pienas parduodamas, ar naudojamas kaip veršelių pašaras. Daugelyje tyrimų, kuriuos jis atliko pats ir su savo studentais, buvo nustatyta, kad sveikoms, gerai valdomoms bandoms sanitarinio pieno turėtų pakakti, kad pašertų maždaug 30–50 % veršelių. Jei ūkis turi daugiau tokio pieno, greičiausiai melžiamų karvių banda turi sveikatos problemų. Kasdien primelžiamo sanitarinio pieno kiekis gali labai skirtis, todėl gali tekti veršelius girdyti ir pardavimui skirtu pienu.

Sanitarinio pieno kiekis bei maistingumas

Viename Kalifornijos pieno ūkyje (2500 karvių), R. Jamesas ir jo komanda tyrė sanitarinį pieną 3 mėnesius, 5 kartus per savaitę. Jie nustatė, kad kietųjų medžiagų kiekis sanitariniame piene svyruoja nuo 9 iki 13 proc., todėl veršeliai, šeriami šiuo pienu, gauna nepastovų maistinių medžiagų kiekį. Bandymai padidinti ar sumažinti pieno kiekį pagal kietųjų medžiagų sudėtį lėmė, kad veršelių šėrimo programa tapo pernelyg sudėtinga ir sunkiai įgyvendinama.

Antibiotikus naudoti rizikinga

Visame pasaulyje kyla susirūpinimas dėl perteklinio antibiotikų naudojimo gyvulininkystėje. Jauniems veršeliams nereikėtų duoti sanitarinio pieno su nežinomu antibiotikų kiekiu. Antibiotikų likučiai nėra sunaikinami pasterizuojant, ir nežinoma, kokį poveikį jie gali turėti veršelių žarnyno mikroflorai ar atsparių patogenų vystymuisi. R. Jamesas atkreipė dėmesį, kad dėl šių priežasčių ir neigiamo vartotojų vertinimo Jungtinėje Karalystėje ir Europos Sąjungoje yra draudžiama veršelius šerti sanitariniu pienu su antibiotikais.

Pasterizavimas neišsprendžia visų problemų

R. Jamesas teigia, jog pasterizavimas yra būtinas ūkiams, šeriantiems veršelius sanitariniu pienu, tačiau ši pieno apdorojimo metodika neišsprendžia visų problemų. Pasterizuojant geriausiu atveju yra sunaikinama tik 90 % esamų bakterijų organizmų, o daugelis ūkiuose vykdomų pasterizavimo programų yra neišpildomos dėl protokolų nesilaikymo, besikeičiančių darbuotojų ir netinkamo pieno tvarkymo prieš ir (arba) po pasterizavimo. Mikoplazminė infekcija, salmoneliozė ir Džono liga yra susijusios su vertikaliai plintančiais patogenais, kurie gali būti perduodami iš suaugusių karvių veršeliams per pieną.

Pereinamojo laikotarpio pienas vietoje sanitarinio pieno

Daugelis pieno ūkių jauniausius veršelius šeria pereinamojo laikotarpio (tranzitiniu) pienu. Kuriami specializuoti šėrimo protokolai, kaip sunaudoti antrojo ir trečiojo melžimo pieną. Tai gera praktika, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad toks ūkių elgesys gali turėti įtakos vyresnių veršelių šėrimui. Šiuo atveju vyresni veršeliai gauna prastesnės kokybės sanitarinį pieną, nes iš bendro neparduodamo pieno kiekio (kurį sudaro sanitarinis ir pereinamojo laikotarpio pienas) išimamas tranzitinio laikotarpio pienas ir vyresniems lieka tik pienas iš sergančių karvių. Taigi jie gauna didesnį kiekį bakterijomis ir antibiotikais užteršto pieno.

R. Jamesas sakė, kad Jungtinėse Valstijose pasikeitęs požiūris į veršelių auginimą daro įtaką ir jauniklių veršelių šėrimui. Veršelis nebelaikomas menkaverčiu ar pertekliniu gyvuliu. Iš tyrimų žinoma, kad gerai šeriami veršeliai subręsta į produktyvias karves. Be to, sparčiai išpopuliarėjus mėsininių veislių galvijų auginimui pieno ūkiuose, gerai šerti veršeliai yra labiau paklausūs ir yra atneša daugiau pelno.

Mažus veršelius labai tinka šerti aukštos kokybės pieno pakaitalais, nes jie yra sterilūs. O pieno ūkiai, norintys naudoti sanitarinį pieną veršelių šėrimui, turi su juo elgtis atlydžiai ir laikytis jo paruošimo ir šėrimo protokolų: tinkami atšaldyti, pasterizuoti. Sanitariniu pienu geriau šerti tik vyresnio amžiaus veršelius, o prieš nujunkymą naudoti miltelių pavidalo papildus, kad būtų užtikrintas tinkamas kietųjų medžiagų kiekis.

Parengta pagal dairyherd.com

Apie veršelių auginimą gali patarti UAB Agroinfo darbuotojai

Susisiekite su specialistu Mindaugu Eidukaičiu tel.: 8 628 21289, el.p. mindaugas@agroinfo.lt

Daugiau naudingos informacijos: Apie veršelių auginimą, Reprodukciją.

Susiję straipsniai