Veršeliai, krekenos, pieno ukis
Krekenų valdymo produktai Veršeliai

Krekenos. Jų kokybės nustatymas

Krekenos, kas tai? Krekenos – geltonas ir riebus pirmasis karvės pienas po veršiavimosi. Tik ką atvestiems veršeliams jos gyvybiškai svarbios ne tik imunitetui atsirasti, bet ir greitas būdas suteikti veršeliams energijos.

Norint užauginti sveikus veršelius būtina juos nuo gimimo girdyti krekenomis. Svarbu ne tik sugirdomų krekenų kiekis, bet ir jų kokybė. Baltymų ir imunoglobulino kiekis krekenose parodo, jų kokybę, tačiau krekenų švara yra taip pat labai svarbi. Esant dideliam bakterijų kiekiui, krekenas veršelis įsisavins žymiai sunkiau. Be to, bakterijos krekenose gali sukelti įvairias veršelių ligas.

Kodėl yra labai svarbu nustatyti šviežiai pamelžtų krekenų kokybę? Nes apie pusę krekenų neturi pakankamo imunoglobulinų kiekio ir yra nepilnavertės. Girdydami veršelius nepilnavertėmis krekenomis nepasieksime norimo rezultato. Veršeliai, negavę reikiamo imunoglobulinų kiekio, nesusiformuos pakankamo imuniteto. Tokie veršeliai bus pamaitinti maisto medžiagomis reikalingomis jų augimui, tačiau atsparumas ligoms išliks žemas. 

Taigi krekenų kokybė atspindi imunoglobulinų kiekį krekenose. Yra keletas būdų, kaip tą kiekį pamatuoti. Video žemiau pateikiami paprasti, greiti ir tikslūs būdai. 

Nustačius krekenų kokybę, geros krekenys supilamos į tam skirtus maišelius ir užšaldomos. Užšaldytos krekenys prieš girdant naujagimiui veršeliui yra apšildomos krekenų atšildytuve. Jeigu veršelis krekenų neišgeria per čiulptuką, tai jos sugirdomos zondo pagalba. 

Tinkamai atliktas geros kokybės krekenų sugirdymas apsaugos veršelį nuo ligų pirmas dvi jo gyvenimo savaites.

Plačiau apie krekenų sugirdymą sužinosite peržiūrėję vebinaro įrašą.

Susiję straipsniai